Czas na sok... z buraczków! Doda zdrowia...
Komentarze: 0
Hej,
dziś o buraczkach :)
Czerwone buraki są bogate w witaminy, między innymi : A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C, oraz pierwiastki takie jak : żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt. Dodatkowo zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany. Buraczki zawierają tez mnóstwo błonnika i jedynie 38 kcal na 100 g! :) I co najlepsze są bardzo tanie i łatwo dostępne.
Buraczki są znane ze swoich właściwości antynowotworowych ze względu na zawarte w nich betacyjany, a wysoki ilość magnezu i potasu obniża ciśnienie krwi. Ponadto leczą niedokrwistość (anemię), odkwaszaja organizm, oczyszczaja organizm (idealne na detoks!:)), dodają energii.
Spora ilość kwasu foliowego w buraku to dobra wiadomość dla kobiet planujących ciąże :)
Istnieje wiele, wiele więcej zalet buraka. Jedynie nie są polecane cukrzykom ze względu na dość dużą zawartość cukru i wysoki indeks glikemiczny oraz chorym na reumatyzm czy kamicę nerkową przez obecność szczawianów (które znajdują się głównie w liściach ).
Oczywiście buraczki najlepiej spożywać w postaci surowej, jeśli jednak chcecie je gotować - to w skórce.
Moim ulubionym sposobem na przemycenie tego cudownego warzywa w ppostaci surowej do diety jest sok. Przygotowywuje go przy użyciu sokowirówki.
Dla mnie najlepsze polączenie to buraczki, marchewka, jabłko i natka pietruszki.
Sok jest pyszny, bardzo słodki i mega zdrowy :)
Dzięki za uwagę, zapraszam do śledzenia moich kolejnych wpisów :)
Dodaj komentarz